Projek Aluminum Foil

Aku ada terbaca satu artikel mengenai penggunaan modem internet wireless… bagaimana untuk meningkatkan signal internet… ini kerana signalnya akan berkurangan bila jauh dari kedudukan modem…. contohnya, kalau modem berada ditingkat atas, signal internet adalah tinggi(laju) dan jika berada di bilik bawah, signal akan menjadi rendah (slow)…

Ini kerana isyarat signal(paket data) disebarkan secara membulat dan meluas…. isyarat signal (dlm bentuk gelombang) ini dapat menembusi dinding rumah…. menyebabkan signal internet menjadi slow….

Untuk menyelesaikan masalah ini… terdapat satu penyelesaian iaitu dengan menggunakan aluminum foil sebagai medium pemantul gelombang … maka gelombang ini akan dipantulkan semula dan ini dapat meningkatkan signal internet.

Jadi untuk mengetahui kesahihan ini… aku pun mencuba…

Bahan2 yang diperlukan adalah seperti berikut

Kalau terlalu malas… tak payah buat macam ni …. lekatkan saja aluminum foil pada dinding atau sebagai nyer.. janji dapat memantulkan signal…

Dan hasil nyer adalah seperti berikut….

Selepas itu boleh diletakkan pada areal(antena) modem….

Kesimpulan nyer…

Memang betul… dengan menggunakan aluminum foil sebagai medium pemantul… signal internet telah meningkat…. walaupun duduk jauh dari modem, signal adalah tinggi mencecah 4 bar… yang sebelum ni… hanya 2 bar sahaja!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: