Jemputan berbuka puasa

Semalam dapat call dari auntie yang duduk kat Puchong… dier ajak berbuka kat umah dier… memang rezeki ghimau la… baguih betul auntie ni… tak payah aku pening kepala pikir nak makan apa untuk berbuka…

Kalu hari-hari makan masakan sendiri kat umah, boring jugak kan.. kalu nak ke PARAM lagi la boring… berpeluh ketiak kena berasak-asak ngan orang ramai.. potong steam jerr..

Time sampai kat umah auntie, makanan dah siap terhidang atas meja… ha ha ha.. aku bukan malas nak tolong(nak cover la kunun).. tapi dah diajak pergi makan jer… aku pun pegi lewat la.. kalu mintak tolong masak.. mesti aku pegi awal.. bukan salah aku kan kan…

Penuh meja jugak la … banyak betul hidangan yang dimasak.. dibantu oleh hubby dier… jadi kat sini aku nak selit beberapa keping gambar yang aku ambik… kalu letak semua.. kan ada yang terburai perut pulak… nak-nak time tengahari macam ni…

Bermula ngan minuman… biasa la time posa.. air yang paling mengoda anak tekak… macam lampu trafik light jugak la, kat atas meja tu.. merah ada, kuning ada, ijau ada… sejuk berpeluh jer.. tak kurang gak ngan minuman panas, 2 teko la juga… ni baru air jer… memang nafsu ghimau betul..

Ni yang best… udang gulai nenas… aku bantal udang jer… pulun jangan tak pulun..


Plus ngan sotong.. aku pun tak pasti.. apa nama masakan ni… pulun saja la..

Ikan goreng letak kuah sambal… jenis ikan apa pun aku tak tahu… kalu setakat ikan kembong tu kenal la…

Ni pulak.. ayam goreng madu… itam bukan sebab hangit… tapi biasa la, kalu letak madu.. memang jadik itam time goreng tu… nampak jer itam, tapi tak rasa pahit..

Antara pemanis yang ada kat meja tu… kek coklat lembab.. memang marbeles, tapi aku dah tak leh ngap… dah semput sebab tadi aku balun nasik banyak sangat… ni udang punya pasal la…


Lepas makan.. kemas-kemas meja… sembahyang maghrib berjemaah… lepas tu, siap-siap nak pegi sembahyang terawih beramai-ramai…

10 Responses to “Jemputan berbuka puasa”

  1. hehhe heheh….tu semua makcik masak sendiri ka??

  2. A t i Q a h Says:

    adeh. salah waktu masuk blog ni. perut saya ada lagu2. T_T

  3. 13may
    yepp.. memang hobi dier, suka masak jamu org makan..

    atiqah
    haa.. tu la pasal… lagu dangdut ka?

  4. myzatulHanim Says:

    waaa…
    kek 2 nmpk sdp sgt!

  5. err..cakap kat auntie awak, akak nak jadik anak angkat dia buleh tak aa??
    ;p

  6. wah.. cukup minat kek coklat!! kalau la ada makcik mcm ni kat sini.. hari² pi bebuka kt umah dier

  7. ya ammpun …sedapnya

  8. tentu seronok buka dan beribadah beramai2 kan, lauk pauknyer pun mengancam lah ….

  9. Hmm.. napelah time bulan pose ni entrynya pasal juadah berbuka jer.. huhuhu.. ni yang tak tahan ni😛

  10. pergh..
    gile sedap sume makanan tu..

    lagi2 udang dengan sotong tu..
    kek plak sangat menggoda..
    daku terkesima..
    😀

    bile makcik ida ni wat open house, jgn lupa ajak ezo k..
    muka x malu ni..
    haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: