Lambat lawan cepat!

Bila makan kat kedai melayu atau medan makan..
Mesti layanan dier lembab…
Bukan nak harap layanan first class…
Cukup sekadar… ” cik nak oder apa?”..
Ni mangkuk… langsung buat der… macam tak nampak…
Allooo… kalau nak berniaga.. kenalah ramah…
Bak kata BOB “Mesraaaa”…

Kesenggalan itu terbukti…
Masa nak oder makan satay…
kat medan depan masjid Ujang Bagong…
lima minit buntut melekat di kerusi…
Masih tak datang tanya nak oder apa?…
Sebaliknya.. pelanggan pulak kena pekik panggil…
Dikkk.. nak oder satay la…
(Bahasa masih jaga… walaupun hati dah bengkak)

Kalau ikut hati.. memang nak cau jerr..
Tapi mengenangkan … kempunan minah sorang ni…
Sabar jer lah…

Sebenarnya.. aku tak la suka makan kat situ…
Kotor la tempat tu…
Kalau bernasib baik .. boleh nampak tikus kat longkang tu..
Nak-nak kat tempat dier orang basuh pinggan…
Tapi kalau difikirkan…
mana ada medan makan yang bersih..
Semuanya nampak kotor..
Hitam berdaki..
Bersawang..

Ni makan satay jer tau…
Mencekik nak mampus..
Budak ambik oder air tak datang pun!
Penat panggil jer..

Tapi nasib baik satay dier sedap…
Lebih sedap dari satay Haji samuri…
Gambar satay yang marbeles.. tak snap..
Sebab.. hati tengah bengkak…
Tekak pulak rasa tercekik!

Masa balik… terpaksa singgah minum kat kedai mamak..
Yang mamak ni pulak.. cepat nak mampos..
Tak sempat buntut aku nak landing atas kerusi…
Dah sibuk tanya oder… ayoyooo..
Semua mau cepat…
Kira pun mau cepat…
Last-last.. ada hati nak cas lebih…
Buat-buat tersilap kira…
Alloooo… i pergi sekolah tau…
Setakat matematik… tambah tolak ni…
Tak yah la nak kelentong..


Time ni aku tengah laju menyedut…
Dahaga gila…

8 Responses to “Lambat lawan cepat!”

  1. terkena gak yg mcm ni.. bila panggil dier cakap kejap².. tpi 10 min x mmai amik oder gak!!

  2. mmg hangen kan kalo dah 5 minit tak dtg amik order mcm nak blah jer.. kena la alert customer yg dtg kan….

  3. iena hamdi Says:

    senyum sikit dear.. garang jer…hehehee

  4. RieNa.YuMi Says:

    penah kene cam nih…geram betul…penah skali i ngn my fren…dah lama tunggu…pastu bila org kedai tu dtg tanya nak makan ape [lepas 15 min tgu dan panggil] kami blah dari kedai tu…tau plak nak panggil kami duduk balik…geram betul..

  5. sedapnyer tgk air tuu..hehe mkn sate bestt..

  6. tengah laju menyedut air aperkarr ittewww.. ammvoiii akak eida tewww

  7. fuuhhhh..dasaaatttt..

    makan kat kedai lain, minum kat kedai laiinnnn..

    hehehe

  8. sHwEeT ByAtcH Says:

    lgi satu yg pelik psl kedai2 mlyu ni..

    klu makin fofular makin sket plak lauknyer… felikss..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: